
Živiny obsažené v našem jídelníčku pomáhají imunitnímu systému bojovat s infekcemi. Velmi důležité jsou potraviny bohaté na probiotika. Významně totiž přispívají ke správnému fungování naší mikroflóry, která představuje první obrannou linii lidského těla.

Zdravá, pestrá a vyvážená strava = základ dobrého zdraví
Vitamíny a stopové prvky obsažené v jídelníčku přispívají ke správnému fungování našeho těla, posilují imunitní systém a pomáhají předcházet riziku onemocnění. V kombinaci se zdravým životním stylem je to, co jíme, klíčové pro zachování celkového zdraví.
Hippokrates: „Jídlo je náš primární lék“
Již starověký řecký lékař Hippokrates tvrdil, že jídlo je náš primární lék. A to platí dodnes. Zdravá a pestrá strava je nezbytná pro správné fungování těla. Umožňuje lepší prevenci a lepší léčbu. Mnoho živin v naší stravě pomáhá udržovat a posilovat imunitní systém, aby mohl lépe bojovat s infekcemi.

Potraviny obsahující stopové prvky
jsou velmi důležité pro správné fungování těla, zejména pro trávení a funkce imunitního systému.
- Železo je nezbytnou součástí hemoglobinu a řady enzymů a v lidském organismu má nezastupitelný význam. Obsažené je ve vnitřnostech, hovězím a jehněčím mase, mořských plodech, listové zelenině a sušeném ovoci, stejně tak jako v luštěninách, sušených houbách a ořeších.
- Zinek má vysoký antioxidační účinek a pomáhá při hojení ran. Obsažen je v hovězím, vepřovém a drůbežím mase, ve vejcích, mléku a sýrech. Zdrojem zinku jsou i dýňová semínka, ovesné vločky, ořechy či ústřice a mořské plody.
- Měď je nezbytná pro správné fungování metabolismu, nervového systému a mozku a prospívá imunitnímu systému a zdraví kostí. Nesmí jí však být nedostatek ani nadbytek. Nachází se v hovězích játrech, hořké čokoládě, sušeném ovoci (meruňky), čočce, rybách a mořských plodech.
- Selen je uznáván pro svou antioxidační roli. Bohaté je na něj maso, ryby a mořské plody, vejce, mléko a obiloviny. Selen je obsažen i v zelenině, a to hlavně v brokolici, růžičkové kapustě, květáku, kapustě či zelí, ale i v cibuli a pórku.

Potraviny obsahující vitamíny
- Vitamín A má zásadní vliv na kvalitu zraku, ve formě retinolu je přítomen v potravinách živočišného původu – v mase, játrech, rybách a ve vaječném žloutku. Ve formě karotenu se nachází také v ovoci a zelenině.
- Vitamin B6 tělo není schopno vyrábět ani skladovat, a proto je nezbytné zajistit jeho dostatečné množství prostřednictvím stravy. Tento vitamín přispívá k mnoha metabolickým reakcím, zejména při tvorbě červených krvinek a přenosu chemických zpráv v mozku. Je přítomen v rostlinných a živočišných potravinách, zejména v mase, rybách, obilovinách, ovoci, zelenině a kvasnicích.
- Vitamin B9 (kyselina listová) se mimo jiné podílí na množení buněk, tvorbě červených a bílých krvinek a také na fungování nervového systému a imunitního systému. Je obsažen v ovoci, zelené listové zelenině, sýrech a vejcích. Jeho nedostatek může vést i k anémii.
- Vitamin B12 hraje důležitou roli ve fungování mozku, nervového systému a při syntéze DNA. Je přítomen v produktech živočišného původu – v hovězím a kuřecím mase, játrech, rybách, mořských plodech, mléčných výrobcích, vejcích a také droždí. Jeho nedostatek může přispívat k anémii a jeho hladinu je třeba hlídat zejména u veganů.
- Vitamín C podporuje tvorbu protilátek a stimuluje imunitní reakce. Vyskytuje se zejména v červené a zelené paprice, květáku, kedlubně, brokolici, a také v citrusech, jahodách a rajčatech. Nedostatek vitaminu C může způsobit kurděje.
- Vitamín D působí na vrozený imunitní systém a je nezbytný při stavbě kostí. Snižuje také riziko osteoporózy. Vytváří se pouze tehdy, když je tělo vystaveno ultrafialovým paprskům, a je důležité ho doplňovat zvláště v zimě, kdy je slunce málo. Je přítomen v rybách, tresčích játrech, ve vaječném žloutku, mléku a v mléčných výrobcích a také v houbách.

Potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny
Tyto látky příznivě působí na řadu procesů v těle, včetně imunitních a protizánětlivých reakcí. Vysoká koncentrace omega-3 je v ořeších (vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle atd.), některých olejích (lněný, vlašský nebo řepkový olej), v semenech (chia, konopná semínka) a v tučných rybách (losos, tuňák, makrela, sardinky, ančovičky).
Potraviny prospěšné pro střevní mikroflóru
Střevní mikroflóra tvoří obrannou linii proti patogenům a hraje důležitou roli ve fungování imunitního systému. Některé potraviny obsahují probiotika (přátelské bakterie, které osídlují střevní mikroflóru) a prebiotika (ta tvoří potravu pro probiotika), které podporují vývoj přátelských bakterií tvořících střevní mikroflóru.
- Probiotika jsou přirozeně obsažena ve fermentovaných potravinách (jogurty, kefíry, kysané zelí atd.).
- Prebiotika se nacházejí se v potravinách bohatých na vlákninu: ovoce, zelenina, obiloviny.
Pro posílení imunitního systému je nejjednodušším pravidlem přijímat zdravou, pestrou a vyváženou stravu a udržovat zdravý životní styl. Vhodné je tělo podpořit také potravinovými doplňky.